CIVILITZACIONS ANTIGUES
CIVILITZACIONS ANTIGUES

 

L'home va anar evolucionant i van néixer cultures cada cop més complexes: Mesopotàmia, Egipte, Grècia i Roma.
Hi havia grans ciutats. La política, l'art, la religió, la filosofia i la ciència evolucionaven per nous camins.
La religió tenia un paper molt important en la salut perquè els homes d'aquell temps creien que la malaltia provenia del deus. Els sacerdots del temples feien ritus per aplacar l'ira del deus i aconseguir la curació.
Els grans coneixements d'astronomia del poble babilònic els va portar a pensar que els astres influïen en la vida i la salut de les persones i van crear l'astrologia i els horòscops per fer diagnòstics i tractaments.
La tradició d'embalsamar els cadàvers va fer que els egipcis adquirissin un gran coneixement de la anatomia humana, d'algunes malalties, de tècniques quirúrgiques i per suposat del l'art d'embenar.
S'han trobat papirs on es descriuen símptomes de malalties conegudes i tractaments, d'altres parlen de la cura que tenien de la seva higiene personal i la de la seva roba.
A la cultura grega hi havia homes polifacètics que es solien dedicar a varies disciplines alhora (filosofia, medicina, matemàtiques, astronomia ...) se'n van adonar de la importància de l'estil de vida, la higiene i la nutrició per conservar la salut. Això, juntament amb els estudis anatòmics, va fer que la civilització grega fos la primera a aplicar mètodes més o menys científics a la practica mèdica, que després la civilització romana va importar.
La malaltia podia estar produïda pels deus, pel mal funcionament corporal o pels mals hàbits. Els sacerdots i els metges eren qui diagnosticaven i tractaven la malaltia, cadascú en el seu camp.
Les dones eren qui tenien cura dels malalts, dels parts, dels nens i dels ancians. Ja hi havia llevadores, que podien ser lliures o esclaves. I auxiliars del metge, que normalment eren homes esclaus.
Durant la civilització romana es va avançar molt en la canalització de l'aigua, en la construcció de banys públics i en els massatges terapèutics. També va néixer la medicina preventiva actual.

 

Inici
Presentació
Prehistòria
Civilitzacions antigues
Edat mitjana
Renaixement
Segle d'or
Il·lustració
2a meitat segle XIX
Segle XX
Futur